Ο Ισχυρός Άνθρωπος Δεν Εξουσιάζει Τον Συνάνθρωπό Του

Nikolaos Divinis Ο Ισχυρός Άνθρωπος Δεν Εξουσιάζει Τον Συνάνθρωπό Του Άρθρα

Σε μια ομιλία μου, μου τέθηκε η εξής ερώτηση: «Εάν βρίσκαμε μία πιο εξελιγμένη από εμάς μορφή ζωής εκτός Γης, δεν θα ήταν επικίνδυνο να μας κατακτήσει, εφόσον ο ισχυρότερος κατακτά τον ασθενέστερο;»

Η απάντηση μου ήταν και είναι: «Εννοείται πως όχι. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.

Ένας πολιτισμός για να φτάσει σε αυτό το τεχνολογικό σημείο, σε αυτό το επίπεδο ισχύος δεν μπορεί να έρχεται με κατακτητικές διαθέσεις». Και εξηγώ…

Θεμέλιο συστατικό της ισχύος είναι η ταπεινότητα με την ταυτόχρονη επίγνωση του αυτεξούσιου. Η ταπεινότητα σε βοηθάει να συνειδητοποιείς την μικρότητα σου σε αναλογία με την απεραντοσύνη του Σύμπαντος ενώ το αυτεξούσιο, να μην προσβάλλεσαι από κανέναν και τίποτα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο σε ισχυροποιεί.

Πρακτικά λοιπόν ένας ισχυρός και όχι ένας δυνατός άνθρωπος (όπως συνήθως μπερδεύουμε τις δυο αυτές έννοιες), σεβόμενος το αυτεξούσιο του συνανθρώπου του και την προσωπική του πορεία, θα τον βοηθούσε να εξελιχθεί και δε θα έφτανε στο σημείο να τον κατακτήσει για να του επιβάλλει τις δικές του ιδέες.

Ένας λαός που εμπλέκεται σε οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη με κάποιον άλλον ή δρα κατακτητικά, είναι ένας φοβισμένος λαός.

Μπορεί να είναι δυνατός οικονομικά ή στρατιωτικά, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο φόβος. Τα κύρια συστατικά του φόβου είναι η άγνοια του πού βρίσκομαι, για ποιον λόγο έχω ενσαρκωθεί, η έλλειψη αρχών που θεμελιώνουν την ύπαρξη μου, ο στόχος που έχω βάλει στην ζωή μου.

Δεν είναι θεωρητικά, είναι πρακτικά και εφαρμόσιμα για τον καθένα. Είναι εύκολο να τα πράξει κάποιος όταν τα εκτιμήσει και αποφασίσει να αλλάξει ζώντας έτσι. Εάν του επιβληθούν, τότε είναι δύσκολα.

Για να απαντήσω στο ερώτημα που τέθηκε στην αρχή. Όταν ένας πολιτισμός είναι ισχυρός, θα βοηθήσει να εξελιχθούν και όχι να κατακτηθούν οι λιγότερο ισχυροί πολιτισμοί.